Bert Lochs / Dirk Balthaus

 

 

Composities als miniatuurvertellingen. Kleine en grote verhalen verklankt in muziek, met veel ruimte voor improvisatie.

 

 

Pianist Dirk Balthaus en trompettist Bert Lochs vieren dit jaar hun dertigjarig jubileum. Ze leerden elkaar kennen op het Hilversums Conservatorium en ontdekten al gauw hun beider voorliefde voor het Europese element in de jazz en geïmproviseerde muziek. Energie, virtuositeit, pure improvisatie en swing, maar ook melancholie en een diepe liefde voor melodie kenmerken de jarenlange samenwerking tussen deze twee markante muzikanten.
Hun samenwerking heeft geleid tot diverse ensembles waarmee de (inter)nationale podia bespeeld werden en nog steeds worden. Het trio Lochs/Balthaus/Herskedal speelde net als opvolger Braskiri o.a. op het North Sea Jazz Festival, en ze brachten tot nog toe 6 cd’s uit met diverse gezelschappen. Binnenkort volgt een zevende -dit keer live- album, het derde van Braskiri, dat zal worden uitgebracht als High Definition stream op het label Soundliaison van technicus Frans de Rond en bassist Peter Björnild.
Ook als duo is dit tweetal geliefd. Naast vele concerten in de loop der jaren waren ze in maart in Co Live op de radio te horen en onlangs nog op Urban & Nature te Venray.
Naast trompet en bugel zal Lochs ook te horen zijn op de EVI, een elektronische trompet waarmee hele nieuwe geluidslandschappen kunnen worden ontgonnen.

 

 

“Organic interplay beyond compare‘”
Thomas Haak, NDR Play Jazz!

 

“These musicians really understand their melodies”
Kenny Wheeler, jazz trumpet giant

 

Dirk Balthaus

Volgens het blad Pianowereld een van de meest verfijnde pianisten van de lage landen. Deze pianist zoekt het niet in het spektakel en heeft weinig versieringen nodig om schoonheid te bereiken. Hij laat het verschil horen tussen muziek maken en muziek laten ontstaan. Oorspronkelijk uit Oberhausen (DE), woont hij inmiddels meer dan 30 jaar in Nederland. Dirk heeft op meer dan 40 albums meegewerkt, als pianist en ook als producent. Een van de eerste contacten in Nederland was trompettist Bert Lochs, een samenwerking die t/m vandaag veel moois heeft opgeleverd.

 

Bert Lochs

Bert Lochs, oorspronkelijk uit Limburg, wordt gezien als één van de beste trompettisten van zijn generatie. Met onverminderd enthousiasme weet hij steeds weer te verrassen met zijn lyrische en virtuoze bugelspel en krachtige, felle trompet klanken. Pure improvisatie vermengd met een bijna klassiek melodische en harmonische verbeeldingskracht.

Daarbij schuwt hij de vernieuwing en het experiment niet. Sinds een aantal jaren is hij op EWI (Electric Wind Instrument) actief, en heeft hij onlangs de overstap naar de trompet versie: de NuEvi van Johan Berglund gemaakt. Hij experimenteert graag met elektronica, en hij wil ook nog wel eens de ventiel trombone pakken.