Lilian Vierra/Daniel de Moraes

 

 

Lilian Vieira – zang

Daniel de Moraes – guitar

Lilian en Tato vertellen het verhaal van de MPB (Musica Popular Brasileira). Deze muziek stroming is tijdens de song festivals en sinds het begin van de televisie tijdperk vanaf 1965 zeer populair geworden. 1 jaar nadat de dictatuur een feit werd in de Braziliaanse geschiedenis.

MPB bracht prachtige artiesten naar voren zoals o.a  Milton Nascimento, Caetano Veloso, Gilberto Gil, Gal Costa , Maria Bethania en Elis Regina.

„In de jaren 1960 tot 1980 was het de rol van de MPB de problemen van de samenleving te bezingen; een oproep doen, de onderdrukking tonen, de censuur aan de kaak te stellen, de angst voor het dagelijks leven tonen, een boodschap doorgeven, een bericht opsturen, of gewoon de liefde verklaren. Dat is de personage van de MPB”. (Eliete Vicentin Filipini)

 

 

Lilian Vieira

Lilian Vieira
Is geboren in Brazilië. 1989 kwam ze naar Nederland voor een studie aan het Rotterdamse conservatorium. In de tussen tijd werkte zij in Duitsland met band Aquarela do Brasil, en met haar eerste band Bacan (met musici als Leonardo Amuedo, Luiz Luz en Jose Lopretti. Lilian speelde als actrice de rol van Maria in de serie ‘Negen dagen van de Gier’ (gouden kalft winnaar) en heeft als zangeress deel genomen aan de CD ‘Blues for Yemayá’ van Mark Lotz en Lotz Of Music In Havana. 1999 is ze begonnen met de formatie Zuco 103 waarmee ze over de hele wereld heeft getoerd.  Zuco 103 werkte met artiesten zoals Joe Jackson, Airto Moreira, Marco Suzano oa. op festivals zoals North Sea Jazz Festival, Pink pop festival, Glastenbury, etc. Als solist werkte Lilian herhaaldelijk met het Metropool Orchestra, WDR big band, Nobit, Gideon van Gelden en Cariopa (gespecialiseerd in Chorinhos). In de Nederlandse theaters was Lilian te zien met Izaline Calyster en Julia Lok’o en ‘The Soul of Spanish Haarlem’ tour van Lucas van Meerwijk. Lilian heeft haar eigen band met wie ze CD’s heeft opgenomen en werkt als docent Braziliaanse Muziek aan de Amsterdamse conservatorium AHK en Codarts.