Ruben Drenth / Dion Nijland


Friday march 5

streamed from Kunstenhuis


Bekende nummers van The Rolling Stones in duo-bezetting. De hits zullen soms letterlijk terug te horen zijn, soms juist abstract en in dienst van de improvisatie. Een zoektocht naar de overlap tussen de werelden van de rauwe energie van Rock met de viriliteit van jazz.
Trompettist Ruben Drenth (1997) heeft een grote liefde voor de jaren 60 en dat hoor je terug in zijn muziek! Met het Ruben Drenth Trio studeerde hij in 2018 af aan de HKU met een programma vol rauwe energie en improvisatie. Niet alleen binnen de jazz houden de 60’s hem bezig: met The Tambles speelt hij als zanger & gitarist al 8 jaar lang heel Nederland en sinds kort ook Europa plat. Met deze band bracht hij in 2015 een EP uit en in 2019 verscheen de langspeler “Don’t You Want To Know” op het Spaanse Bickerton Records. Deze plaat werd internationaal zeer goed ontvangen: “This young quartet hailing from Gouda, Holland, blew our minds!”.


Als trompettist is hij ook actief in “Reflections of Duke”: een programma waarin hij samen met trombonist Joost Buijs HOT Het Orgel Trio aanvult en zo als vijftal een mini-bigband vormt. Ruben maakt deel uit van het Utrechtse musici collectief GIST. Verder speelt hij in Dion Nijland’s kwintet DEON, in de band van folk-zanger Robin Borneman, bij het Utrechtse duo Windstil en bij The Jerry Hormone Ego Trip. Met deze laatste band speelde hij o.a. op Oerol, Into The Great Wide Open, DWDD en Eurosonic Noorderslag.


DION NIJLAND 
Dion Nijland (1970) studeerde contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Sinds zijn afstuderen in 1999 is hij steeds nadrukkelijker deel uit gaan maken van de avontuurlijke jazzscene in Nederland. Hij speelt momenteel in de groepen HOT (Het Orgel Trio), Vanbinsbergen Playstation, Colen, Skoop, Buisonic en Utrecht Jazz Archipel. Dion maakt deel uit van het Utrechtse musici collectief GIST. Tot voor kort speelde hij in de avontuurlijke, eigentijdse bigband The Chronometer’s Orchestra (olv Zacharias Falkenberg). Ruim 10 jaar maakte hij deel uit van Dimami, Talking Cows en de Bende van Drie. Voor Dimami componeerde hij 5 cd’s bij elkaar. De groep deed in 2006 de Young Vip tour. Met Talking Cows speelde hij in Duitsland, Frankijk, Portugal, Chili, Bolivia en Turkije. Zeer recent is Dion een nieuwe groep gestart onder de naam DEON. Hierin toont hij zijn voorliefde voor grooves en improvisatie. Daarnaast maakt hij momenteel deel uit van het Utrechtse muzikantencollectief GIST.In 2008 was Dion een maand lang Artiest-In-Huis in de provincie Utrecht (bij de toenmalige SJU). In 2012 was hij Musician in Residence bij de JIN in Nijmegen. Van 2017 tot 2019 was hij lid van het collectief BUI; een initiatief dat improvisatie-avonden in Utrecht organiseert op het snijvlak van muziek, dans en beeldende kunst. In 2011 was hij een jaar lang vicevoorzitter van Vereniging U Jazz, opgericht kort na sluiting van het SJU Jazzpodium in Utrecht. Daarnaast speelde Dion in het Amsterdamse collectief Spinifex, de Jazzopera Miles en Tram 7, de kindervoorstelling Maanschaduw en de theatervoorstellingen TOM, Ghost Note, Woyzeck, Poesjkin Paradijs en Brel.
Dion is sinds 2014 hoofdvakdocent contrabas aan het ArtEZ conservatorium in Arnhem.


www.dionnijland.com