José Bosschers & Bert van den Brink


Vertaal de Liefde

De mooiste jazz klassiekers op poëtische wijze vertaald naar het Nederlands.

José Bosschers • zang, arrangementen
Bert van den Brink • piano, arrangementen
Esther Kornalijnslijper • verteller
Suzanne Klinkhamer • vertalingen


15.00, 16.00, 17.00 uur de broederkerk, Zusterplein 12A


Vertaal de Liefde

Een muzikale reis door het land van de liefde          

Zo werden deze klassiekers niet eerder vertolkt; Een poëtische vertaling die het gevoel van het lied overdraagt. Het zijn pareltjes uit de muziekgeschiedenis die over verschillende soorten liefde gaan: nostalgische liefde, de liefde van een ouder voor een kind, beschonken of bestendige liefde en diep liefdesverdriet.

In dit programma brengen zangeres José Bosschers en pianist Bert van den Brink songs waar muziek en tekst beiden de hoofdrol krijgen. Over de eeuwige dans van de liefde, in een vrije vertaling van Suzanne Klinkhamer, met anekdotes van storyteller Esther Kornalijnslijper.

Samenwerking

Wat begon met de vertaling van You don’t know what love is monde uit in een verzameling van enkele van de mooiste liedjes uit de jazz en popmuziek.

Toen Mark Lotz aan José vroeg om te dromen over een mooi jazz programma, benaderde ze Suzanne of enkele songs uit Vertaal de Liefde hier geschikt voor waren, een idee dat vol enthousiasme werd ontvangen. Esther Kornalijnslijper werd gevraagd om rondom de liedjes anekdotes over de liefde de brengen. Pianist Bert van den Brink bleek de ideale musicus om dit liefdevolle programma tot leven te brengen. Een droom die uitkomt!


Premiere. Deze productie is geïnitieerd door Jazz On The Sofa met de hulp van de 2PCovid regeling van het Fonds Podiumkunsten en de Bibliotheek Idea.José BosschersJosé houdt van intens, intiem, oprecht en met lef muziek maken. In 2000 studeerde ze af aan het Conservatorium van Hilversum en Amsterdam in de richting Solozang Lichte Muziek en Jazz. Ze volgde lessen bij o.a. Greetje Kauffeld, Simone Kleinsma, Tuck & Patti en Edwin Rutten. Na de opleiding deed ze een kopstudie in Rio de Janeiro en kreeg les van o.a. Carol Saboya en Dori Caymmi.

José is werkzaam als professioneel musicus en zingt in verschillende formaties en bands. Ze is een bevlogen zangdocente die breed inzetbaar is door haar ervaring en vele bijscholingen in logopedie en stemcoaching. Ze geeft les op theaterscholen, bij landelijke talentenshows, muziekopleidingen en geeft masterclasses. In 2018 startte José haar eigen zangschool Voice Worx met een persoonlijke methode en visie op goed stemgebruik. Hiervoor werkt ze samen met een logopedist, fysiotherapeut en een mental coach.

José trad op in binnen- en- buitenland met soul fusionformatie Jozy, Georgie Fame, Ernst Daniel Smid, Tineke Schouten, Tania Kross, Han Reiziger en Spinvis. Ze maakte haar eigen show ‘Jewelcase; een ode aan muziek’. Haar liefde voor latin-jazz uitte zich in ‘Cobra’, een latin-jazzformatie met o.a. Pheadra Kwant en Jurgen Burdorf. Verder doet José regelmatig projectwerk bij orkesten waaronder Sambagroepen en Big Bands.


Bert van Ben Brink


Bert van den Brink was five years old he got his first piano lesson and that was the start of an impressive carreer that led to collaboration with some of the leading jazz artists there. To name a few:


He performed and is performing with musicians like Gino Vannelli, Richard Bona, Dee Dee Bridgewater, Toots Thielemans, Chet Baker, Nat Adderley, Benny Golson, Lee Konitz, Philip Catherine, Louis van Dijk, etc.

In 2007 Bert van den Brink got the VPRO/BOY EDGAR-AWARD. As arranger/producer his works are played by the Metropole orchestra, the Dutch Wood winds Ensemble, Denise Jannah and others. One of the highlights is his arrangement of the opera Porgy & Bess performed by the Houdini’s and new Sinfonietta Amsterdam.


Suzanne Klinkhamer

Suzanne Klinkhamer schreef kinderboeken voor o.a. uitgeverij Zwijsen en uitgeverij Schoolsupport. Ze maakte/regisseerde (muziek)theater, verhalen, lesmateriaal en liedjes in opdracht van o.a. Festival Mundial, Greenpeace, Rijkswaterstaat, het NOC*NSF en Net5. Suzanne volgde de Willem De Koning Academie in Rotterdam, studeerde af aan de Schrijversvakschool Amsterdam met een avondvullende musical en volgde de ScriptAcademy om zich te bekwamen in het schrijven van scenario’s.

Ze werkte samen met o.a. Jasper Le Clerq, Mike Boddé en Keimpe de Jong. Onlangs schreef ze ‘Mensje en de kraai’, een sprookje in opdracht van philharmonie zuidnederland, waarbij ze ook de teksten insprak over de muziekfragmenten.

Esther Kornalijnslijper

Werd in 1968 geboren in het mooie Enkhuizen en woont nu 10 jaar in Zeist. Ze is van origine dierenarts, en werd na reizen door Ierland en Nieuw-Zeeland in 2006 door een schrijfcoach op het vertellerspad gebracht. Ze bewerkte literaire verhalen van vrouwelijke schrijfsters en activistes zoals Jeanette Winterson en Alice Walker. In de laatste jaren ligt haar focus op persoonlijke verhalen, al dan niet verweven met verhalen uit de wereldliteratuur. Haar vertelstijl is beweeglijk en zintuiglijk, subtiel en uitdagend. Ze volgde de Nationale Vertelschool in Utrecht in 2008 en de Mezrab Storytelling School in Amsterdam in 2015. Esther gebruikt storytelling zowel als performer als voor haar werk in de community. Ze was voorzitter van de landelijke Stichting Vertellen en één van de initiatiefnemer van het Vertelcafé Zeist en Festival Zeist Vertelt van CultuurZeist.