Marius Beets • Blues In Europese Abstratie

Marius Beets • compositie, akoestische bass gitaar
David Kweksilver • saxofoons, klarineten
Sebastiaan van Bavel • piano


Afro-Amerikaanse Blues gekoppeld aan Europese compositie techniek, uitgevoerd door een selecte van top musici uit de klassieke en de jazz muziek. Dit programma presenteert Marius Beets als solist op de akoestische bass gitaar in een unieke compositie door geschreven Beets.


Dit is een producties geïnitieerd door Jazz On The Sofa met de hulp van de 2PCovid regeling van het Fonds Podiumkunsten.


Marius Beets

Marius Beets is een bassist met een indruk wekende carriere. Zijn beat en voortstuwende beweging gaf nieuw élan aan optredens van o.a. De Houdini’s, Hoogendijk/Van den Dungen quintet, Rita Reys, Rein de Graaff, Piet Noordijk, Johnny Griffin, James Moody, Bud Shank, Gary Bartz en Ronnie Cuber.

Zijn discographie bevat inmiddels meer dan 100 titels met o.a. Herb Geller, Jeff Hamilton, Deborah Brown, Rita Reys, Trijntje Oosterhuis, Peter Beets, Houston Person, Ronnie Cuber en Dave Liebman.


Marius speelde als gast ook in grote orkesten als het Metropole Orkest, Amsterdam Sinfonietta, Schoenberg Ensemble, Brabants Orkest, Skymasters en Jazzorchestra of the Concertgebouw. Als componist en arrangeur schreef Marius werken voor grote orkesten en ensembles als Amsterdam Sinfonietta, The Stolz Quartet (ook klassieke arrangementen), Residentie Orkest en Jazzorchestra of the Concertgebouw, daarnaast voor zangeressen als Trijntje Oosterhuis en Deborah Brown.


David Kweksilber

Nederland, Amsterdam, 2 september 2014. David Kweksilber, saxofonist en klarinettist. Foto: Marcel Bakker

De concerten van David Kweksilber brengen hem van Mozart’s Klarinetconcert in het Concertgebouw tot eigen bands en repertoire op het North Sea Jazz Festival, hij maakt deel uit van gezelschappen variërend van Asko|Schönberg tot de New Cool Collective Big Band. Hij was als solist te horen in Europa, Rusland, Azië en de Verenigde Staten. Hij heeft prijzen ontvangen voor zijn spel in klassieke en in geïmproviseerde muziek. Uiteenlopende componisten schreven solo werken voor hem. Voor de David Kweksilber Big Band, een big band voor nieuwe muziek, zijn 140 werken geschreven door componisten uit de gecomponeerde en de geïmproviseerde muziek.


Sebastiaan van Bavel

Sebastiaan van Bavel is een pianist en componist die de jazztraditie verenigt met elementen uit Indiase en Westerse klassieke muziek. Hoewel zijn composities meer gelijkenissen vertonen met een klassieke symfonie dan met een jazz standard zijn improvisatie en swing de onmiskenbare pijlers van zijn muziek. In 2018 wordt Sebastiaan door de programmeurs van de belangrijkste Nederlandse jazzpodia uitgeroepen tot Young VIP – één van de meest veelbelovende jazzartiesten van dit moment.

Highlights & Awards

2018: Young VIP 2018; één van Nederlands meest veelbelovende jazzartiesten van dit moment

2016: Tweede prijs – Unisa International Jazz Piano Competitie in Zuid-Afrika

2015: Nominatie – Zilveren Notekraker

2015: Conservatorium Talent Award

2014: Edison Award – Beste Nederlandse Jazz Album 2014

2014: Live performance van The Ramster met het Metropole Orkest tijdens het Edison Award Gala