Peter Peuker & Gijs Idema


Peter Peuker • tenorsaxofoon, compositie
Gijs Idema • gitaar, compositie
Jos Machtel • contrabas


15.00, 16.00, 17.00 uur van Tellingen Interieurs, Waterigeweg 2


Premiere. Deze productie is geïnitieerd door Jazz On The Sofa met de hulp van de 2PCovid regeling van het Fonds Podiumkunsten.


Nederlands best bewaard geheim op tenor saxofoon hier gekoppeld aan een jonge rising star op gitaar. De muziek van de Amerikaanse jazzsaxofonist Stan Getz (1927-1992) is middelpunt van deze door jazz On The Sofa geïnitieerde nieuwe samenwerking tussen Peter Peuker (tenorsax) en Gijs Idema (gitaar). In drie verschillende periodes heeft Stan Getz een symbiose kunnen vormen met een gitarist. Hier een hedendaagse versie van dit concept rond Getz die zij zamen met bassist Jos Machtel te gehore brengen.


Peter Peuker


De bekende pianist Louis van Dijk noemde Peter Peuker ooit ‘de nieuwe Paul Desmond’, de fameuze saxofonist van het Dave Brubeck Quartet. Peter Peuker studeerde bij Ferdinand Povel, Frans Elsen en Barry Harris aan het conservatorium dat destijds in Hilversum was gevestigd. De in Zeist en Amersfoort wonende saxofonist leeft al meer dan dertig jaar in Nederland en is een veel gevraagde solist in binnen- en buitenland, o.a. met het Glenn Miller Orchestra. Grotere bekendheid kreeg Peter Peuker door zijn cd “Skylark” waarmee hij de iTuneStore veroverde. In 2011 ging hij op tour met Mathilde Santing door Nederlandse theaters.


GIJS IDEMA


Speelt met muzikale uitersten en is altijd op zoek naar de balans tussen improvisatie en compositie. Bij zijn spel horen elementen als lyriek, ritmische uitspattingen, rijke harmonieën en meditatieve stiltes. Gijs is voornamelijk actief als leider van zijn eigen trio en met het Idema/ Serierse Quartet, waarin hij samen met zangeres Anna Serierse verfrissende manieren zoekt om zang en gitaar samen te laten vloeien. In het afgelopen jaar bracht Gijs zijn eerste solo EP ‘Marking Time’ uit op het label Dox Records. Het vervolg hierop ’Shaping Time’ zal in het najaar uitgebracht worden en bestaat uit de combinatie van het ADAM Quartet, Anna Serierse en solo gitaar, allen opgenomen in de Waalse Kerk in Amsterdam.


Jos Machtel