Ella Zirina/Mark Lotz/Cengiz Arslanpay


Cengiz Arslanpay• Ney, Duduk, Rebab, electronica, compositie
Ella Zirina • gitaar, compositie
Mark Lotz • fluiten, Bansuri, fx

15.00/16.00/17.00 uur in de kapel van de evangelische Broedergemeente, Zusterplein 20


Cengiz Arslanpay is een Utrechtse musicus die traditionele Turkse muziek met electronica verbind. Een ontmoeting met een van de meest bijzondere jazz gitaristen van nu, de Letse Ella Zirina beloofd bijzonder spannende muziek. Beiden gaan voor Jazz On The Sofa een nieuw programma componeren rond de Baltische godin Laima waarin zij ook de fluiten en electronica van Mark Lotz in betrekken.


Premiere. Deze productie is geïnitieerd door Jazz On The Sofa met de hulp van de 2PCovid regeling van het Fonds Podiumkunsten.Cengiz Arslanpay is een multi-instrumentalist, klankontwerper, muziektechnoloog en componist. Zijn muziek valt vooral op in het combineren van authentieke oer-instrumenten met elektronische klanken. Met zijn verzameling aan fluiten over de hele aardbol gaat hij op reis in verschillende klankwerelden. Hij is voornamelijk gespecialiseerd in het bespelen van de Ney(rietfluit) in combinatie met de avontuurlijke klanken uit zijn modulaire synthesizer. 

https://cengizarslanpay.bandcamp.com/Ella Zīriņa is een jonge Letse jazzgitarist en componist die tegenwoordig furore in Nederland maakt. Haar speel kenmerkt zich door melodische improvisaties met een hang naar het verkennen van texturen en timbres van de gitaar. Een kleurrijke en emotionele ervaring voor de luisteraar.

Ella is onlangs cum laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam na haar studies bij Jesse van Ruller, Reinier Baas, Maarten van der Grinten en Martijn van Iterson. Ze is de bandleider van het Ella Zirina Trio, speelde haar muziek in het verleden in een kwartet setting en nam deel aan de Expression of Art Award 2020 en werd geselecteerd voor de Keep an Eye Jazz Awards 2020 en speelde in big bands als Jong Metropole en deelde ook het podium met muzikanten als Pablo Held, Tineke Postma en John Scofield.

https://www.instagram.com/ella.zirina/?hl=en


Mark Lotz

Mark Lotz lijkt de ideale muzikale kosmopoliet, de ideale grensoverschrijdende muzikant. Hij groeide op in Thailand en Oeganda en kwam daar in aanraking met Asiatische en Afrikaanse muziek. Lotz werd opgevoed door een vader (Dr. Rainer E. Lotz) die hem de liefde voor de jazz (van Duke Ellington tot Cecil Taylor) bijbracht. Sindsdien brengt zijn dorst naar muzikale avonturen hem als solist, bandleider, curator en docent over de hele wereld.

Mark Lotz is een artiest in een hoeveelheid van muzikale contexten, verschillende muzikale tradities onderzoekend en weer herdefiniërend waarbij hij altijd trouw blijft aan zijn eigen stem. Hij combineert de viriliteit van de jazz met de verfijning van klassieke muziek en met fantasie en bezieling weet Lotz het publiek altijd weer te raken. Lotz is subject van artikelen in talloze internationale publicaties in kranten, bladen, playlists etc.

Hij werkte met artiesten zoals de conga-legende Miguel ‘Anga’ Diaz, Indian Underground ster Najma Akthar, solisten van het ‘Conjunto Folklorico National De Cuba’, Moldavische viola virtuoos Anatol Steffanet, Roemeense accordeon icoon Petar Ralchev, de ‘Nachtegaal van Tibet: Namghyal Llhamo; sitar maestro Ustad Chhote Rahimat Khan, Omar Ka van de oevers van de Niger of de natte honden uit Istanbul ‘Islak Köpek’.

Sterren in de jazz zoals Chris Potter, Don Byron, David Tronzo, Thomas Strønen, Carlos Zingaro, NYC latin-legende Eddie Martinez, R&B icoon Leon Ware of de legendarische elektronische muziekpionier Bob Ostertag.

Maar ook Nederlandse artiesten als Giovanca, Wouter Hamel, Zuco 103, Jesse van Ruller, Michael Moore, Han Bennink, Ernst Reijseger of Theo Lovendie.

https://www.lotzofmusic.com