Paul van Kemenade & Stevko Busch


Bekroond duo van JazzArt Award winner pianist Stevko Busch en Boy-Edgar-prize winner alt saxofonist Paul van Kemenade


2 sets. 16:00 & 17:00 uur • Theaterzaal


Paul van Kemenade – altsaxofoon
Stevko Busch – pianoMuziek ontstaat voor pianist Stevko Busch door het vis-à-vis dat tijdens iedere uitvoering een naar-elkaar-toe, en een met-elkaar wordt – tussen de musici onderling, en ook met de luisteraar. Nadat hij in grote en kleine ensembles heeft gespeeld, en uitstapjes maakte naar het elektronische veld, vond hij in het akoestische duo de ideale bezetting voor zijn muzikale ontwikkeling. Dit geldt zowel voor zijn composities en improvisaties als mede voor zijn rol als musicus. Busch is een bescheiden pianist, wiens kracht ligt in het scheppen van ruimte voor zijn medemusici. Dit brengt hen tot stralen en laat het centrum van de muziek gloeien. 


Zijn duo met de veelzijdige altsaxophonist Paul van Kemenade is de kweekvijver voor het soort muziek dat op het album CONTEMPLATION te horen is. Busch en Van Kemenade verbinden hier de spiritualiteit van Abdullah Ibrahim’s muziek met de passie en diepte van Orthodoxe klanken uit Rusland en andere oosterse bronnen. Het was Busch die Van Kemenade inspireerde een nieuwe richting op te gaan, terwijl de saxophonist met zijn overweldigende geluid nieuwe en wijdere klankwerelden opende.


De faam van Boy-Edgar prijswinnaar Van Kemenade kwam recent in een stroomversnelling nadat het Amerikaanse ‘Downbeat magazine’ zijn CD ‘CLOSE ENOUGH’ met 5 sterren bekroonde. Na een ziekte in 2010, waarvan hij gelukkig herstelde, lijkt Van Kemenade een nieuw aspekt in zijn spel te belichten. Het hoge niveau van zijn kunnen hoeft hij niet meer te etaleren, en er is ruimte voor de kracht van verstilling en rust in zijn muziek gekomen. Hij nadert meer en meer de essentie van datgene wat muziek voor hem inhoudt.