Mark Lotz • Freshta


@ Bovenzaal Slot Zeist om 15:00, 16:00 & 17:00 uur


Mark Lotz komt hier met een waar ‘dream team’ van de top van de Europese jazz. Zij presenteren muziek van hun nieuwe Cd die is opgedragen aan de nagedachtenis van de Afghaanse activiste Freshta Kohistani.


Tien composities, opgedragen aan vrouwelijke activisten, die het resultaat van de compositieopdracht van de Nederlandse auteursorganisatie BUMA en de Federatie Nederlandse Jazzpodia en festivals VNJJ zijn.


  • Claudio Puntin (Zwitserland) • klarinetten
  • Jeroen van Vliet (Nederland) • piano, effecten
  • Jörg Brinkmann (Duitsland) • cello, effecten
  • Dirk-Peter Kölsch (Duitsland) • slagwerk
  • Mark Alban Lotz (Duitsland) • fluiten, Indiase Bansuri, effecten

Dit splinter nieuwe ensemble van Mark Lotz koppelt klassieke Europese klank en instrumentatie aan de energie van een jazzensemble. Het resultaat: muziek dat zowel een enorme fluistering als ook een enorme muur van geluid kan produceren. Elementen uit de Europese polyfonie en invloeden met principes uit de Noord Indiase klassieke muziek smelten zamen met moderne jazz in nieuwe sferische muziek.


Mark Lotz
Opgegroeid in Thailand en Oeganda brengt zijn honger naar muzikale avonturen hem over de hele wereld, waarbij hij uiteenlopende tradities verkent en herdefinieert. Als improvisator en componist bezit hij een taal die esthetiek en technieken van hedendaagse klassieke muziek combineert met de viriliteit van jazz. Met name zijn solo recitals als ook zijn publicaties rond West Afrikaanse Fulani-, Afro Cubaanse Santeria- en Turkse improvisatie-muziek baarden veel Internationaal opzien. Jazz Da Gama (Canada) zei over hem : “Lotz Is the kind of artist who seems forever at the service of his art, which is to say he draws attention to the music, employing his genius to let the music glow in the dark.“ Mark is docent voor fluit aan de conservatoria van Utrecht en Rotterdam. www.lotzofmusic.com


Claudio Puntin
Claudio voegt zijn tradities op een natuurlijke en spontane manier samen in een zeer persoonlijke muzikale taal. Hij combineert zijn klarinetspel met elektronische uitbreidingen en alternatieve speeltechnieken. Claudio wordt beschouwd als een van ’s werelds meest vooraanstaande creatieve solisten op alle klarinetten. Hij werkte samen met o.a. Max Loderbauer, Jan Bang, Skuli Sverrisson, Martyn Heyne Steve Reich, Fred Frith, Sidsel Endresen, Carla Bley, Steve Swallow, Hermeto Pascoal, Ensemble Modern, Zurich Tonhalle Orchestra, WDR Radio Orchestra Cologne, Holland Symphonia, etc. Zijn compositorisch oeuvre omvat werken voor kamerensembles, ensembles, orkesten, koren, big bands en elektronica, maar ook zettingen van hoorspelen, films, theater en andere kunstvormen. Hij componeerde muziek voor werken van Anselm Kiefer, boeken van Daniel Kehlmann, Orhan Pamuk, opnames voor ECM, Enja, Act, Sony, enz.


Jörg Brinkman
Jörg is een solist die de mogelijkheden van de cello uitbreidt naar ‘celloloze’ gebieden. Zijn werk met orkesten, kamermuziekensembles en jazz/popbands bracht hem door heel Europa, Afrika, China en Rusland.
All About Jazz zegt: “creëert een veelzijdige stilistische benadering, waarbij hij comfortabel de rol van bassist op zich neemt met het soort groove dat onverwacht zou zijn van een klassiek geschoolde cellist, ware het niet dat hij een uitgebreid, genre-rijk cv heeft.” Jörg vertegenwoordigt het standpunt dat de jazztraditie slechts één aspect is van hedendaagse geïmproviseerde muziek. Hij werkte met o.a. Michiel Braam, ZAPP String4, Herb Robertson, Ngyuen Le, Claudio Puntin, Markus Stockhausen, Eric Vloeimans.


Jeroen van Vliet
Jeroen Van Vliet is de Boy Edgar prijswinnaar van 2014 en een zeer gevraagde pianist van Nederland. Zijn smaakvolle spel is gedocumenteerd op vele CD’s als sideman en leider. Jeroen trad op met vele musici, zowel Nederlandse als buitenlandse, zoals Eric van der Westen, Bob Malach, Han Bennink, Kenny Wheeler, Eric Vloeimans, Michael Moore, Willem van Manen, Theo Jörgensmann, John Zorn, Norma Winstone, Charly Mariano etc. Van Vliet componeerde ook werken voor choreograaf Hans Tuerlings (Raz), stukken voor kleine ensembles en voor korte animatiefilms. Tourde door verschillende landen in Europa, Afrika, USA en Azië.


Dirk-Peter Kölsch
Een drummer met een indrukwekkende expressie en ervaring die werkte met een grote schare artiesten over de hele wereld. Om er een paar te noemen: Lenine, Matthew Herbert, Herb Robertson, Ernst Reijseger, Quartetto Pazzo, Peter Brötzmann, Jasper van’t Hof, Eric Vloeimans, Martin Fondse, Meret Becker, Underkarl, Xu Fengxia, enz.