Sid Hille


Solo piano improvisaties in serene noorse klanken


In een wereld die lijkt af te glijden naar steeds meer onverenigbare en elkaar bestrijdende kampen, creëert pianist/componist Sid Hille spontaan verbindende en ontroerende klanklandschappen. Alles draait hier om emotie. Hille’s muziek ontstaat in het moment en versmelt concepten en muzikale ideeën uit de jazz, hedendaags klassiek en etnische muziek.Sid Hille
Sid is een van de meest veelzijdige en interessante muzikanten in Finland van dit moment. Hij staat bekend om zijn werk met zijn improvisatietrio ‘F#’, zijn kamermuziekensemble ‘Sid Hille Camerata’, zijn avantgarde kwintet ‘Contemporary Collective’ en zijn duowerk met internationale musici als Herbert Könighofer (Oostenrijk) en Enzo Favata (Italië). Hille heeft vele prijzen en onderscheidingen ontvangen als componist en pianist:

  • 1’de prijs, Scrivere in Jazz compositie wedstrijd 2008, Sassari, Italië
  • Artist of the State of Finland award – valtion taiteilija (2022, 2018, 2013, 2012, 2011)
  • Finse Cultuurprijs – Suomen Kulttuurirahasto (2019, 2016, 2008)
  • Finse Cultuurprijs voor het Sid Hille Hedendaagse Collectief – Suomen Kulttuurirahasto (2015)
  • Nominatie Finse filmprijs, categorie filmmuziek 2011
  • 3’de prijs Esko Linnavalli wedstrijd voor bigbandcompositie (2015, 2005)
  • Hille’s solo piano opname ‘Here – Beyond the Infinite’ (2020) werd genomineerd voor Beste Opname van het Jaar door de YLE Broadcasting Company.

http://www.sidhille.com/