Raj Mohan / Suresh Sardjoe

Raj Mohan zang, harmonium (Suriname) / Suresh Sardjoe tabla (Suriname)

Noord Indiase muziek vormt zamen met de Jazz muziek de twee grote scholen van improvisatie op de wereld. Deze wederzijdse kwaliteit en empathie van deze twee stijlen heeft tot veel cross-overs geleid. Hier de focus op de Noord Indiase klassieke muziek.

Raj Mohan is een vermaarde zanger, componist in Noord Indiase muziek en een dichter. Raj staat vooral bekend voor zijn uitvoeringen in de lichtere semi klassieke Indiase stijl en zijn spraakmakende crossovers met Pop. Veel mensen weten echter niet dat Raj een uitstekende interpreet is van de Ghayal vokale stijl. Deze stijl kenmerkt zich door veel improvisatie. Met de tabla speler Suresh Sardjoe verbind hem een heel lange geschiedenis en zij voelen elkaar blindelings aan. Pure magie. Samen gaan zij klassiek Noord-Indiase muziek in de Ghayal stijl ten gehore brengen, afgewisseld met de stijlen Ghazal (poetische stijl) en Bhajan (devotionele liederen).

Raj Mohan zang, harmonium (Suriname)
Raj is een Geet / Ghazal / Bhajan / Pop-zanger, componist, zanger, schrijver en dichter. Raj Mohan geld sinds de laatste 30 jaar als de beste Sarnámi-kunstenaar in Nederland en Suriname. Als zanger en dichter in de Sarnámi-Bhojpuri taal reist hij naar Suriname, Frans Guyana, Zuid-Afrika, Maritius, India en verschillende Europena landen . In 2011 publiceerde hij zijn eerste popalbum met Sarnami-Bhojuri-teksten, samen met Hindi-liedjes en gedichten, die hij zelf schrijft en componeert. Het is de eerste keer in de Surinaamse geschiedenis dat de Suriname Bhojpuri in deze hedendaagse vorm wordt gebruikt.

Raj Mohan heeft de Sarnámi-Bhojpori Geet uitgevonden in de Geet & Ghazal stijl. Deze wordt wereldwijd gewaardeerd met zijn album ‘Kantráki’ (2005). De Geet, Ghazalnuma liedjes worden uitgevoerd door Raj in de traditionele Ghazal setting, evenals in jazz en pop (Album: Daayra, 2011).
Hij heeft 5 muziekalbums uitgegeven (een Bhajan album met Shri Anup Jalota) en twee boeken met Sarnami-Bhojpuri gedichten. Zijn laatste album ‘Dhui Mutthi’ (2013) werd gepubliceerd ter gelegenheid van de 140 jaar Indiase migratie naar Suriname. (website)

Suresh Sardjoe tabla (Suriname)
Suresh is al ruim 30 jaar tabla speler en heeft optredens gedaan in binnen -en buitenland met een veeltal artiesten. Hij is geschoold in de indiase klassieke muziek en is gespecialiseerd in de indiase Geet & Ghazal stijl. Daarnaast is hij ook te vinden in Pop en Jazz settingen. Hij heeft meegespeeld op de albi ‘Kantráki’ (2005), Daayra, (2011|) en Dhui Mutthi (2013) van Raj Mohan.