Ramon Valle

Ramon Valle (Cuba) – piano

Cubaanse pianist Ramon Valle (1994) is een doorgewinterde veteraan met de explosieve energie van een renpaard. Valle was pas zeven toen hij de piano begon te studeren aan de Escuela Nacional de Arte in zijn geboortestad Holguín, Cuba. Later voltooide hij zijn gevorderde studies aan de Escuela Nacional de Arte in Havana. Festigde zich op de jazzfestival scene in Mexico, Bogota en Havana. De grote Cubaanse pianist en oprichter van Irakere, Chucho Valdés over Ramon Valle: “Het grootste talent onder onze jonge pianisten“. Nu woonachtig in Amsterdam en de Europese scene verrijkend. http://ramonvallemusic.com/

 

Ramon Valle is geboren in Holguin, Cuba. Opgroeiend in een muzikale familie ontwikkeld hij al vroeg zijn interesse voor de piano.  Als 8 jarige jongetje begint hij aan zijn klassieke piano studie en op 20 jarige leeftijd studeert hij cum laude af aan het conservatorium van Havana.  Op Cuba speelt Ramón met nationale helden als Silvio Rodriguez, Emiliano Salvador en Santiago Feliu. Ondanks zijn klassieke studie heeft Ramón een ongelofelijke passie voor de jazz muziek en besluit naar Europa te gaan om daar zijn eigen sound verder te ontwikkelen. Hij vestigt zich in 1997 in Nederland waar vanuit hij met zijn muziek de hele wereld over reist en internationale samenwerkingen aangaat met onder andere Roy Hargrove, Marcus Miller en Chucho Valdes.
Maar ook in Nederland zelf vind Valle meteen aansluiting bij de Nederlandse top zoals Eric Vloeimans, Jesse van Ruller, Reinier Baas, Benjamin Herman, Martin Fondse, Tania Cross en Ruth Jacott. Met zijn live muziek heeft hij meer dan 200.000 bezoekers geïnspireerd. Hij verkocht het Concertgebouw uit tijdens de Robeco Zomerseries, speelde verscheidene keren op het North Sea Jazz Festival en werd het eerste jaar door critici zelfs de verassing van het festival genoemd.  Hij is een graag geziene gast in de media zoals VPRO’s Vrije Geluiden, Opium Radio, Sublime FM. Valle componeerde tevens de muziek voor de VPRO documentaire Benigno. Valle schrijft dit jaar een compositie voor Het Ricciotti Ensemble: het legendarische straatorkest waarin 40 veelbelovende jonge musici met Ramón als gast solist hun muziekgenres opnieuw uitvinden. Zij zullen in november naar Cuba gaan, de eerste keer in de geschiedenis dat een Nederlands orkest in zijn geheel naar Cuba gaat. Hier wordt een serie over gemaakt welke zal worden uitgezonden door 24classics.com.