Toon Roos / Karel Boehlee

Standards, classics & originals’

Toon Roos (NL) – saxofoon

Karel Boehlee (NL) – piano

Het duo van sopraan- en tenorsaxofonist Toon Roos en pianist Karel Boehlee speelt een combinatie van jazz standards uit ‘The Great American Songbook’, jazz classics van componisten als Miles Davis en Antonio Carlos Jobim en eigen composities. De muziek is te omschrijven als moderne lyrische jazz.

Al sinds 1983 spelen Karel en Toon regelmatig samen. Zij hebben over de jaren een unieke chemie ontwikkeld, ooit door een recensent omschreven als een ‘haast telepatisch kontakt’.  Het akoestische standard repertoire spelen zij met het Toon Roos Kwartet en recentelijk ook in duo bezetting. Daarnaast zijn er over de jaren verschillende funky combinaties geweest van Toon en Karel met zelfgeschreven fusion muziek, zoals te beluisteren op de CD’s Free At Last en Angel Dance. Dit laatste album is opgenomen met bassist Hein van de Geyn en de legendarische drummer Peter Erskine (Weather Report, Steps Ahead).

Bird winnaar Toon Roos (1964) wordt gezien als een van de beste sopraan- en tenorsaxofonisten van Nederland en wordt geprezen om zijn lyrische en intuïtieve manier van spelen. Zijn doorbraak was op twintigjarige leeftijd met een optreden van zijn kwartet op het North Sea Jazz Festival van 1984. Sindsdien heeft hij een internationale reputatie opgebouwd en samengewerkt met vele grootheden uit de jazz en fusion waaronder Joe Zawinul, Peter Erskine, Alex Acuna, Hein van de Geyn, Toots Thielemans, Ivan Lins, John Scofield, Walter Becker en Donald Fagen. Roos heeft zijn eigen stijl ontwikkeld door vanaf het begin verschillende muziekstijlen te spelen, van de big band swing tot bebop en hard bop, van bossa nova tot funk en fusion. Hij heeft opgetreden met de meest uiteenlopende formaties, getourd door vele landen in Europa en daarbuiten, en heeft verschillende platen opgenomen als bandleider, bandlid of gastsolist. Hij was gedurende twintig jaar een van de stersolisten van The Dutch Jazz Orchestra onder leiding van Jerry van Rooijen. In 2009 tourde het Toon Roos Kwartet als voorprogramma van de legendarische band Steely Dan door Europa, en speelde op wereldberoemde podia als de Hammersmith Apollo in Londen en de Olympia in Parijs. Toon Roos is winnaar van de Wessel Ilcken Prijs 1984, de North Sea Jazz – Bird Award 2001 en van de tweede prijs van de International Songwriting Composition 2004 in de Verenigde Staten met zijn compositie Reach For The Rose. Toon geeft momenteel als hoofdvakdocent les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het HKU Conservatorium Utrecht. www.toonroos.com

“One of the few saxophone players in the world with a sound of their own.” (Peter Erskine, jazzdrummer)

“De mooiste toon is van Roos” (Ton Ouwehand / Tubantia Dagblad)

Karel Boehlee is een veelgevraagd en veelzijdig pianist wiens spel gekenmerkt wordt door lyriek, swing en een persoonlijke, impressionistische benadering. Karel heeft opgetreden met vele gerenormeerde artiesten waaronder Gino Vannelli en Trijntje Oosterhuis en was jarenlang de vaste pianist in het kwartet van Toots Thielemans. Voor Japan heeft hij verschillende trio albums onder eigen naam opgenomen. Hij is hoofdvak-docent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Over het album ‘Love Revisited’ met pianist Karel Boehlee schreef de pers:

“Standards met een hedendaagse vibe… adembenemend.” (Jazzpodium.nl)

“Prachtig… met een warme Toon!” (Telegraaf)

“Mooie, uitgebalanceerde en rijpe jazz.” (Hifi Video Test)

“Fris… innemend…” (Volkskrant)